Overslaan naar inhoud

Wat is document management?

Je bent hier:

De definitie van document management luidt als volgt:

Document management gaat over het beheren van documenten en omslaat tevens de processen die spelen rondom documenten, zoals het vastleggen, opslaan, vinden, bewerken, updaten, bewaren, delen en beveiligen van documenten.

Vaak spreekt men bij document management ook wel over een document management systeem, afgekort een DMS. Met zo’n DMS beheren organisaties de hierboven genoemde processen en documenten. Lees ook wat een document management systeem is?

Document management begrippen

Van het begrip document management komen verschillende verschijningen voor, waaronder documentbeheer, informatiemanagement en enterprise content management (ECM). De termen document management en documentbeheer zijn simpelweg synoniemen in het Engels en in het Nederlands. Het begrip enterprise content management is een meer abstracte vorm van document management omdat het ‘documenten’ vervangt voor ‘content’. Content is veel algemener dan alleen documenten, dus ook andere formaten zoals afbeeldingen en video’s. Tegenwoordig hanteren echter document management systemen ook deze verschillende formaten, dus van dit onderscheid is tegenwoordig niet echt sprake meer.

Bij andere begrippen als kennismanagement, assetmanagement, contractmanagement, kwaliteitsmanagement en recordmanagement is er ook sprake van documenten. In deze gevallen wordt vaak een documentmanagementsysteem gebruikt of andere specifieke (verticale) software.

Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Terug naar boven